Članci

PSYCHOANALYSIS TODAY

Let us just imagine that Freud could rise up from the “eternal Unconscious” and regain his bodily form, and get interviewed by us today on his views on the present state of his major discovery – psychoanalysis. What would he say?

Pročitajte više

HISTERIJA DANAS ; Prolegomena

Naslov «histerija danas» je zapravo oksimoron. Što to znači danas ako je ona vječna protejska bolest, koja samo mijenja svoje oblike? Ili možda nije? Histerija (2011), je i naziv filma redateljice Tanye Wexler kojeg je radnja smještena u London 80tih godina 19.-tog stoljeća gdje je navodno vladala epidemija histerije koja je navodno pretežno tretirana tzv. pelvisnom masažom (masturbacijom) od strane muških doktora u lukrativnoj privatnoj praksi.

Pročitajte više

Vrli novi svijet

Kada je 2011. g osvanula reklama za novu iPhone aplikaciju upotrebom koje se vjernici mogu ispovjediti i na daljinu, kada su na putovanju, ubrzo se oglasio Vatikan priopćenjem u kojem je između ostalog navedeno da «iako je Bog posvuda vjerojatno ipak nije u vašem mobilnom telefonu». (Lemma & Capparotta, 2014)

Pročitajte više

NARCISTIČNE OSOBNOSTI: PRIMJERI RAZLIČITIH FAZA IZ NJIHOVIH ANALIZA

Većina suvremenih analitičara opisuje proces psihoanalitičkog liječenja mnogo drugačije od autora ranijih generacija. Jedna od osnovnih razlika od klasične analize nalazi se u dijalektičkom protuslovlju. To znači da se u psihoanalitičkom liječenju većina materijala za analiziranje nalazi u analitičaru, a ne u pacijentu, kako bi se to očekivalo i kako je to u klasičnoj analizi bilo opisivano.
Pročitajte više

H I S T E R I J A – 120 GODINA U PSIHOANALIZI

Pojam histerije je jedan od ključnih fenomena koji se usko prožimaju sa područjem interesa i proučavanja psihoanalize.

Pročitajte više

SIGMUND FREUD (1856-1939) I ŽIDOVSTVO

Da bismo razumjeli Freudov odnos prema judaizmu, religiji uopće i antisemitizmu, moramo se najprije ukratko osvrnuti na njegov život i djelo

Pročitajte više

Inauguracijski govor predsjednika Stefana Bologninija i podpredsjednice Alexandre Bilinghurst

Pročitajte više

Razvoj i održavanje: invento*

Sva prava pridržana © 2018. Hrvatsko Psihoanalitičko društvo